WP Ważny temat Sponsor wydania
WP Ważny temat Sponsor wydania Makrela Super Dobra

Druga odsłona kulinarnej rywalizacji Kuroniów: tarta z makrelą vs. tajska zupa rybna. Który przepis skradnie wasze podniebienia?

Sponsor wydania Makrela Super Dobra
Kampania Makrela Superdobra nabiera tempa! Poznaliśmy już dwa przepisy Gai i Jakuba Kuroniów z makrelą w roli głównej. Przyszła pora na kolejne propozycje, które będą ze sobą rywalizować: zielona tarta z wędzoną makrelą i zupa tajska z makrelą. O tym, które danie zwycięży kulinarną rywalizację, zdecydujecie jak zwykle wy!

Gaja i Jakub Kuroniowe to znane rodzeństwo kucharzy. Ona jest certyfikowanym szefem kuchni trzeciego stopnia, dietetyczką i kucharzem w firmie "Kuroniowie". On doświadczonym ekspertem kulinarnym, autorem wielu publikacji i prowadzącym warsztaty, i pokazy kulinarne na terenie całej Polski. Kuroniowie wzięli udział w kampanii Makrela Superdobra, by przekonać nas do częstszego goszczenia makreli na naszych stołach. Rodzeństwo podpowiada czytelnikom WP, jak ciekawie i niebanalnie można przygotować tę rybę, podając konkretne przepisy na smaczne dania. Prowadzą też kulinarną rywalizację o Wasze głosy. Każdy przepis jest bowiem poddawany waszej ocenie. To wy w głosowaniu decydujecie o tym, czy bardziej przypadła wam do gustu propozycja Gai czy Kuby. Oddać swój głos możecie albo pod naszym artykułem albo na profilach Gai: @gajakuron i Kuby: @gotujzkuroniemjakubkuron

Za nami już jedna konkurencja na makrelowe przepisy. Przed nami kolejna. Tym razem możecie wybierać pomiędzy tajską zupą z makrelą z przepisu Kuby a tartą z wędzoną makrelą z przepisu Gai. A to nie koniec akcji! Kuroniowie mają w zanadrzu jeszcze jeden przepis. Teraz jednak pora poznać szczegóły przygotowania zupy i tarty.

Propozycja Gai: zielona tarta z wędzoną makrelą

Źródło: materiały klienta

To danie świetnie sprawdzi się na ciepłą kolację. Jego przygotowanie podzielone jest na kilka etapów: zaczynamy od przygotowania spodu, następnie farszu i masy jajecznej, którą zalejemy całość. Potem zostanie już tylko pieczenie i oczekiwanie na efekt. A ten będzie pyszny!

Kruche ciasto

Składniki:
• 240 g mąki
• 140 g zimnego masła
• jajko
• szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, sól i masło pokrojone w kostkę. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera. Gotowym ciastem wyklejamy spód i boki formy. Nakłuwamy ciasto widelcem, by nie urosło nam podczas pieczenia.
Pieczemy 15 min w temperaturze 180 stopni.

Farsz

Składniki:
• duża cebula
• cukinia średniej wielkości
• brokuł
• 8 pomidorków koktajlowych
• pół wędzonej makreli
• olej
• sól

Masa jajeczna

Składniki:
• 4 jajka M
• 220 g śmietanki 30%
• 100 g parmezanu
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, mają być półtwarde.
Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kawałki cukinię. Smażymy kilka minut. Solimy, pieprzymy.
Przekładamy warzywa na upieczony spód. Dodajemy pomidorki przekrojone na pół. Kawałki makreli układamy na warzywach.
Jajka roztrzepujemy ze śmietanką, dodajemy starty parmezan, sól, pieprz i gałkę.
Tartę zalewamy masą jajeczną.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Propozycja Jakuba: zupa tajska z makrelą

Źródło: materiały klienta

Żeby poczuć smak Tajlandii, nie trzeba tam jechać. Wystarczy wypróbować przepis na obłędnie aromatyczną zupę z przepisu Kuby. Nie zabraknie w niej aromatycznych dodatków: imbiru, trawy cytrynowej, mleka kokosowego, a także głównej bohaterki, czyli makreli.

Składniki:
• 2 makrele
• 1 czerwona cebula
• 4 ząbki czosnku
• 30 g imbiru
• kawałek trawy cytrynowej
• 1,2 l wody lub lekkiego bulionu warzywnego
• puszka mleczka kokosowego (400 ml)
• 4 łyżki sosu rybnego
• 6 liści limonki kaffir
• 150 g groszku cukrowego
• 1 papryka czerwona
• łyżka oleju kokosowego
• sól, suszone chili

Do podania:
• prażony sezam i kolendra
Sposób przygotowania:
Makrele płuczemy pod zimną wodą, dzielimy na filety (tutaj link). Kręgosłup oraz łeb bez oskrzeli odkładamy do wywaru.
Na oleju kokosowym podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy poszatkowany czosnek, straty na drobnej tarce imbir oraz drobno posiekaną trawę cytrynową. Całość smażymy 2–3 min na średnim ogniu, cały czas mieszając.
W kolejnym kroku dodajemy bulion warzywny, mleczko kokosowe, sos rybny oraz liście limonki kaffir. Następnie do wywaru wrzucamy kręgosłupy i łby makreli. Gotujemy na małym ogniu przez 30 min.
Po tym czasie do wywaru dodajemy filety makreli pokrojone w większe kawałki, groszek cukrowy oraz paprykę pokrojoną w paski. Gotujemy 10 min na małym ogniu.
Przed podaniem wyławiamy łby i kręgosłupy, doprawiamy solą i suszonym chili. Zupę serwujemy z prażonym sezamem oraz kolendrą lub dymką.

Dlaczego właśnie makrela?
Dlaczego z całego bogactwa ryb Gaja i Jakub wzięli na tapet właśnie makrelę? Powodów jest kilka. Jest to ryba bardzo popularna w polskiej kuchni, ale jednocześnie niedoceniana. Jemy ją głównie pod postacią pasty na kanapki, tymczasem makrela doskonale sprawdza się także w daniach obiadowych. Jest bardzo zdrowa, bo zawiera całe bogactwo witamin, w tym: A, D, K, B12 oraz C, a także spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i białka. Dzięki temu, jedząc makrelę, poprawiamy swoją odporność, pracę mózgu i kondycję kości. Warto wybierać makrelę także dlatego, że pochodzi ze zrównoważonego połowu. Żyje dziko, nie w hodowli, dlatego nie musi być karmiona, nie zużywa żadnej wody poza tą do pływania, a holenderskie firmy połowowe korzystają z najnowocześniejszego sprzętu i wiedzy technicznej, aby w zrównoważony sposób złowić w morzach świata niedrogą, pyszną rybę na nasze talerze.

Pyszna rywalizacja trwa!
Który z zaprezentowanych powyżej przepisów przypadł wam bardziej do gustu? Zielona tarta z wędzoną makrelą czy tajska zupa? Zagłosujcie na swojego faworyta i oznaczcie swój głos #makrelasuperdobra! Już wkrótce trzecia runda kulinarnej rywalizacji #makrelasuperdobra. Czeka nas starcie sałatki z cytrusami i makrelą wędzoną oraz tacos z grillowaną makrelą, guacamole i mango. Pamiętajcie też, że nadal możecie zagłosować na dania zaprezentowane w pierwszej odsłonie bitwy. Były to pasta z wędzonej makreli i filet z makreli z nori. A kiedy już oddacie swoje głosy, wypróbujcie swoje ulubione przepisy naszych kucharzy. Dajcie się porwać doznaniom smakowym i weźcie udział w zabawie!