WP Ważny temat Sponsor wydania
WP Ważny temat Sponsor wydania Makrela Super Dobra

Filet z makreli z nori i warzywami kontra pasta podwójnie wędzona. Która z potraw podbije wasze kulinarne serca?

Sponsor wydania Makrela Super Dobra
Czy wiecie, że japońska ryba fugu uważana jest za najbardziej ryzykowny przysmak na świecie? Ale jak to mówią, wiele ryb pływa w oceanie, a w morskim menu mamy wiele innych możliwości. Choćby popularną makrelę – to właśnie ją Gaja i Jakub Kuroniowie biorą na swój kulinarny warsztat. Ona przygotuje klasyczną pastę na śniadanie, on danie w wersji azjatyckiej. Głodni? Sprawdźmy zatem, które danie przekona was bardziej i kto okaże się zwycięzcą!

Kampania Makrela Superdobra udowadnia, że ryby warto jeść nie tylko ze względu na cenne składniki odżywcze, ale również smak. Ambasadorami akcji są Gaja i Jakub - znane rodzeństwo Kuroniów - którzy polecają smakowite dania z makrelą w roli głównej. Gaja to certyfikowany szef kuchni trzeciego stopnia oraz dietetyk, a także kucharz w firmie "Kuroniowie". Jakub, doświadczony ekspert kulinarny, autor wielu publikacji, który dzieli się swoją wiedzą podczas warsztatów i pokazów w całej Polsce. Oboje są zdania, że makrela daje w kuchni wiele możliwości i nie musi być wyłącznie dodatkiem. Aby to udowodnić, rodzeństwo zaprasza czytelników WP do interesującej, kulinarnej rywalizacji i głosowania na najbardziej smakowity przepis. Zarówno Gaja, jak i Jakub mają dla was po jednym "makrelowym" przepisie. Który z nich okaże się lepszy? Wy decydujecie! I pamiętajcie, to dopiero początek, po więcej zaglądajcie na ich profile oraz na nasze strony w kolejnych tygodniach.

Oto przepisy od naszych mistrzów:

Propozycja Gai: podwójnie wędzona pasta z makreli

Pasty kanapkowe to doskonały wybór na śniadanie – są pyszne, zdrowe i sycące. Można je przygotować nie tylko z warzyw, roślin strączkowych, ale również z jajek, nabiału oraz ryb, takich jak makrela. Taką pastę można jeść z pieczywem lub z krakersami w formie przekąsek.
A oto przepis od Gai Kuroń:

Składniki:
• 1 wędzona makrela
• 250 g twarogu wędzonego
• 20 g koncentratu pomidorowego
• 20 g majonezu lub jogurtu
• łyżka szczypiorku
• świeże warzywa, np. ogórek, pomidor, rzodkiewka
• kiełki do dekoracji
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Makrele obieramy i wyciągamy ości, przekładamy do sporej miseczki, dodajemy wędzony twaróg, jogurt lub majonez, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i rozbijamy widelcem. Pastę przekładamy na grzankę razową. Dekorujemy świeżymi warzywami i kiełkami.

Propozycja Jakuba: filet z makreli z masłem sezamowym z nori i warzywami

Podobno obiad jest jednym z naszych ulubionych posiłków w ciągu dnia. Zamiast typowego "schabowego z ziemniakami" warto czasem zaserwować coś mniej oczywistego. Przykładem może być potrawa inspirowana kuchnią Dalekiego Wschodu. Zarówno domownicy, jak i goście będą zachwyceni, mogąc spróbować makrelowego asian food z liśćmi nori – jak się okazuje można wykorzystać je nie tylko do japońskiego sushi, ale również jako składnik naszej rodzimej makreli. Oto jak przygotować filet z makreli z masłem sezamowym z nori i warzywami:

Składniki:
• 2 makrele
• 2 łyżki sezamu
• pół brokułu
• 1 marchewka
• 1 mała papryka czerwona
• 150 g groszku cukrowego
• pół średniej wielkości cukinii
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 arkusz nori
• sok z połowy limonki
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Makrele płuczemy pod zimną wodą, dzielimy na filety.
Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu aż będą ciemnozłote. Przesypujemy do miseczki.
Brokuł dzielimy na różyczki. Następnie obgotowujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy marchew pokrojoną w półplastry. Smażymy na mocnym ogniu. Po 2 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paski, brokuł, groszek cukrowy i cukinię pokrojoną w półplastry. Warzywa smażymy przez 2-3 minuty, powinny zmięknąć, ale pozostać chrupiące. Pod koniec dodajemy sos sojowy, mieszamy.
Rybę doprawiamy solą i pieprzem.
Filety smażymy na połowie rozgrzanego masła po 2-3 minuty z każdej strony (zaczynamy od strony skóry). Na koniec dodajemy pozostałe masło, pocięte w paseczki nori (do cięcia możemy użyć nożyczek), uprażony sezam oraz sok z limonki. Rybę podajemy z warzywami i cząstką limonki.

Dlaczego właśnie makrela? Bo jest zdrowa!

Makrelę zalicza się do tłustych ryb morskich, które mają najwięcej wartości odżywczych. Zawiera ona duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych – aż 7,2 g w 100 g mięsa ryby. Obecne w makreli kwasy tłuszczowe omega-3 i 6, EPA i DHA chronią organizm przed chorobami serca. Ich spożycie w odpowiednio dużej ilości może także pozytywnie oddziaływać na mózg. Makrela zawiera też sporo pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowania masy mięśniowej. To także doskonałe źródło witamin A, D, E i K, witaminy C oraz witamin z grupy B. Oprócz tego ryba ta jest bogata w wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk i selen. Pierwiastki te korzystnie oddziałują na pracę mózgu, wspierają układ nerwowy, chronią serce i dobrze wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Pamiętajmy, że regularne spożywanie makreli poprawia również wzrok, wzmacnia układ kostny i wspiera ogólną odporność organizmu.

Smakowita rywalizacja: Gaja czy Jakub?

Co do tego, że ryby są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, nie ma wątpliwości. Gaja i Jakub Kuroniowie są w tej kwestii zgodni, ale… każde z nich ma własny sposób na makrelę. A ponieważ ich potrawy różnią się między sobą, zapraszamy do głosowania na ulubione danie. Która propozycja wygra – podwójnie wędzona pasta z makreli czy filet z makreli w wersji azjatyckiej? Bez obaw, ta konkurencja to dopiero przystawka – w związku z makrelową rywalizacją, zapraszamy was na kolejne potrawy autorstwa Gai i Jakuba. Już wkrótce druga runda #makrelasuperdobra, a wraz z nią dwa kolejne przepisy. Tym razem coś dla amatorów zielonych warzyw oraz miłośników kuchni tajskiej. Głodni wrażeń? Dajcie porwać się doznaniom smakowym i weźcie udział w zabawie!