Filet z makreli z nori i warzywami kontra pasta podwójnie wędzona. Która z potraw podbije wasze kulinarne serca?
Kampania Makrela Superdobra udowadnia, że ryby warto jeść nie tylko ze względu na cenne składniki odżywcze, ale również smak. Ambasadorami akcji są Gaja i Jakub - znane rodzeństwo Kuroniów - którzy polecają smakowite dania z makrelą w roli głównej. Gaja to certyfikowany szef kuchni trzeciego stopnia oraz dietetyk, a także kucharz w firmie "Kuroniowie". Jakub, doświadczony ekspert kulinarny, autor wielu publikacji, który dzieli się swoją wiedzą podczas warsztatów i pokazów w całej Polsce. Oboje są zdania, że makrela daje w kuchni wiele możliwości i nie musi być wyłącznie dodatkiem. Aby to udowodnić, rodzeństwo zaprasza czytelników WP do interesującej, kulinarnej rywalizacji i głosowania na najbardziej smakowity przepis. Zarówno Gaja, jak i Jakub mają dla was po jednym "makrelowym" przepisie. Który z nich okaże się lepszy? Wy decydujecie! I pamiętajcie, to dopiero początek, po więcej zaglądajcie na ich profile oraz na nasze strony w kolejnych tygodniach.
Oto przepisy od naszych mistrzów:
Propozycja Gai: podwójnie wędzona pasta z makreli
Pasty kanapkowe to doskonały wybór na śniadanie – są pyszne, zdrowe i sycące. Można je przygotować nie tylko z warzyw, roślin strączkowych, ale również z jajek, nabiału oraz ryb, takich jak makrela. Taką pastę można jeść z pieczywem lub z krakersami w formie przekąsek.
A oto przepis od Gai Kuroń:
Składniki:
• 1 wędzona makrela
• 250 g twarogu wędzonego
• 20 g koncentratu pomidorowego
• 20 g majonezu lub jogurtu
• łyżka szczypiorku
• świeże warzywa, np. ogórek, pomidor, rzodkiewka
• kiełki do dekoracji
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makrele obieramy i wyciągamy ości, przekładamy do sporej miseczki, dodajemy wędzony twaróg, jogurt lub majonez, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i rozbijamy widelcem. Pastę przekładamy na grzankę razową. Dekorujemy świeżymi warzywami i kiełkami.
Propozycja Jakuba: filet z makreli z masłem sezamowym z nori i warzywami
Podobno obiad jest jednym z naszych ulubionych posiłków w ciągu dnia. Zamiast typowego "schabowego z ziemniakami" warto czasem zaserwować coś mniej oczywistego. Przykładem może być potrawa inspirowana kuchnią Dalekiego Wschodu. Zarówno domownicy, jak i goście będą zachwyceni, mogąc spróbować makrelowego asian food z liśćmi nori – jak się okazuje można wykorzystać je nie tylko do japońskiego sushi, ale również jako składnik naszej rodzimej makreli. Oto jak przygotować filet z makreli z masłem sezamowym z nori i warzywami:
Składniki:
• 2 makrele
• 2 łyżki sezamu
• pół brokułu
• 1 marchewka
• 1 mała papryka czerwona
• 150 g groszku cukrowego
• pół średniej wielkości cukinii
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 arkusz nori
• sok z połowy limonki
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makrele płuczemy pod zimną wodą, dzielimy na filety.
Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu aż będą ciemnozłote. Przesypujemy do miseczki.
Brokuł dzielimy na różyczki. Następnie obgotowujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy marchew pokrojoną w półplastry. Smażymy na mocnym ogniu. Po 2 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paski, brokuł, groszek cukrowy i cukinię pokrojoną w półplastry. Warzywa smażymy przez 2-3 minuty, powinny zmięknąć, ale pozostać chrupiące. Pod koniec dodajemy sos sojowy, mieszamy.
Rybę doprawiamy solą i pieprzem.
Filety smażymy na połowie rozgrzanego masła po 2-3 minuty z każdej strony (zaczynamy od strony skóry). Na koniec dodajemy pozostałe masło, pocięte w paseczki nori (do cięcia możemy użyć nożyczek), uprażony sezam oraz sok z limonki. Rybę podajemy z warzywami i cząstką limonki.
Dlaczego właśnie makrela? Bo jest zdrowa!
Makrelę zalicza się do tłustych ryb morskich, które mają najwięcej wartości odżywczych. Zawiera ona duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych – aż 7,2 g w 100 g mięsa ryby. Obecne w makreli kwasy tłuszczowe omega-3 i 6, EPA i DHA chronią organizm przed chorobami serca. Ich spożycie w odpowiednio dużej ilości może także pozytywnie oddziaływać na mózg. Makrela zawiera też sporo pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowania masy mięśniowej. To także doskonałe źródło witamin A, D, E i K, witaminy C oraz witamin z grupy B. Oprócz tego ryba ta jest bogata w wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk i selen. Pierwiastki te korzystnie oddziałują na pracę mózgu, wspierają układ nerwowy, chronią serce i dobrze wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Pamiętajmy, że regularne spożywanie makreli poprawia również wzrok, wzmacnia układ kostny i wspiera ogólną odporność organizmu.
Smakowita rywalizacja: Gaja czy Jakub?
Co do tego, że ryby są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, nie ma wątpliwości. Gaja i Jakub Kuroniowie są w tej kwestii zgodni, ale… każde z nich ma własny sposób na makrelę. A ponieważ ich potrawy różnią się między sobą, zapraszamy do głosowania na ulubione danie. Która propozycja wygra – podwójnie wędzona pasta z makreli czy filet z makreli w wersji azjatyckiej? Bez obaw, ta konkurencja to dopiero przystawka – w związku z makrelową rywalizacją, zapraszamy was na kolejne potrawy autorstwa Gai i Jakuba. Już wkrótce druga runda #makrelasuperdobra, a wraz z nią dwa kolejne przepisy. Tym razem coś dla amatorów zielonych warzyw oraz miłośników kuchni tajskiej. Głodni wrażeń? Dajcie porwać się doznaniom smakowym i weźcie udział w zabawie!