Sałatka z cytrusami i makrelą czy taco z awokado, mango i makrelą? Ostatnia kulinarna rywalizacja Kuroniów
Ciekawe, który przepis bardziej się Wam spodoba? Pamiętajcie – możecie oddać głos na swój kulinarny typ pod naszym artykułem albo na profilach Gai: @gajakuron i Kuby: @gotujzkuroniemjakubkuron.
Gaja i Jakub Kuroniowie podjęli się zadania, by przekonać was do częstszego jedzenia makreli. Jako ambasadorzy akcji Makrela Superdobra cyklicznie pokazują na swoich instagramowych profilach i stronie WP przepisy z wykorzystaniem tej smacznej, zdrowej ryby. Prowadzą ciekawą rywalizację. Gaja zachęca do przygotowywania dań z wędzonej makreli, a Kuba proponuje pyszności na bazie świeżej ryby. Każdy ich przepis jest poddawany waszej ocenie i czeka na wasze głosy.
Dotychczas poznaliśmy już pomysły na pastę kanapkową, filet ze świeżej makreli z nori, zieloną tartę i zupę tajską z makrelą. Teraz przed nami ostania bardzo egzotyczna odsłona kulinarnej zabawy. Gaja proponuje sałatkę z cytrusami i wędzoną makrelą, Kuba taco z grillowaną makrelą, guacamole i mango. Który przepis skradnie wasze podniebienia?
Propozycja Gai: sałatka z cytrusami i makrelą wędzoną
Źródło: materiały klienta
Dla każdego zwolennika lekkich dań Gaja przygotowała recepturę na sałatkę z cytrusami i wędzoną makrelą. Jest kolorowa, wiosenna, smaczna i superzdrowa.
Składniki:
• mix sałat
• pół pomarańczy
• 1/3 grejpfruta
• 5 pomidorków koktajlowych
• feta
• kilka kawałków makreli wędzonej
• kiełki
Sposób przygotowania:
Pomarańcze i grejpfruta obieramy dokładnie ze skóry i białej skórki. Wykrawamy cząstki owoców. Pomidorki kroimy na pół. Fetę kroimy w kostkę. Na talerzu układamy sałatę, następnie cytrusy, pomidorki, fetę, makrelę i kiełki.
Sos
Składniki:
• łyżeczka płynnego miodu
• łyżeczka musztardy
• 3 łyżki oliwy
• łyżeczka soku z cytryny
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz wkładamy do miseczki. Mieszamy do całkowitego połączenia.
Przed podaniem polewamy sałatkę sosem.
Propozycja Jakuba: taco z grillowaną makrelą, guacamole i mango
Źródło: materiały klienta
Taco to ekspresowe danie rodem z Meksyku. Do typowo meksykańskich składników, jak awokado i mango, Jakub proponuje dodać świeżą makrelę. Jak mówi autor przepisu: "To danie kapitalnie sprawdzi się jako przekąska do filmu, na imprezę lub do meczu".
Składniki:
• 2 awokado
• sok wyciśnięty z 1 limonki
• 5 łyżek oliwy
• 2 ząbki czosnku
• 1 mała cebula czerwona
• 1 pomidor
• pół mango
• 2 makrele
• 12 muszel do taco
• garść świeżej kolendry
• 2 papryczki piri piri (dla miłośników ostrego)
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Awokado kroimy wzdłuż na dwie połowy, nacinając je do samej pestki. Usuwamy pestkę. Miąższ nacinamy nożem w kostkę, wyjmujemy go łyżką z "łupiny".
Awokado rozgniatamy widelcem. Dodajemy sok z limonki, 2–3 łyżki oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Pomidora przecinamy na pół, usuwamy nasiona, miąższ kroimy w kostkę. Mango obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę podobnej wielkości jak pomidora.
Makrele płuczemy pod zimną wodą, osuszamy i dzielimy na filety (link do filetowania). Rybę skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
Grillujemy filety na mocno rozgrzanej patelni, zaczynamy od strony skóry. Opiekamy po 2 minuty z każdej strony. Po przestudzeniu dzielimy rybę na mniejsze kawałki.
Muszlę napełniamy guacamole. Dodajemy mango, pomidora, makrelę, świeżą kolendrę oraz posiekane papryczki piri piri.
Makrela Superdobra
Makrela zasługuje na miano superryby. Obfituje w bogactwo witamin, w tym: A, D, K, B12 oraz C, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, EPA, DHA oraz białka. Jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu, o czym świadczą przepisy naszych kucharzy. W naszych domach najczęściej gościmy makrelę wędzoną na gorąco, ale to zaledwie jedno oblicze jej kulinarnego potencjału. Doskonale smakuje także w wersji z pieca, grilla czy patelni. Ponadto makrela jest tanią rybą poławianą w odpowiedzialny sposób. Mimo tak długiej listy zalet wydaje się być nadal niedoceniana. Stąd właśnie Kampania Makrela Superdobra, by przekonać was do częstszego goszczenia makreli na waszych stołach.
Źródło: materiały partnera
Ostatnia odsłona kulinarnej rywalizacji #makrelasuperdobra
Sałatka z cytrusami czy taco? Który przepis bardziej przypadł wam do gustu? Zagłosujcie na swojego faworyta. Pamiętajcie, że nadal możecie oceniać przepisy z dwóch poprzednich rywalizacji Gai i Jakuba. Kiedy już oddacie swoje głosy, wypróbujcie swoje ulubione przepisy naszych kucharzy. Dajcie się porwać nowym doznaniom smakowym i weźcie udział w zabawie!