Znamy wyniki konkurencji Gai i Jakuba. Kto został mistrzem makreli?
Do gotowania, pieczenia, grillowania, smażenia – makrela jest naprawdę świetną rybą i uniwersalnym składnikiem wielu posiłków. Idealnie dopełnia pasty kanapkowe, sałatki, tarty czy orientalne zupy. Skąd to wiemy? Bo mieliśmy okazję podpatrzeć kulinarne wyczyny Gai i Jakuba Kuroniów. To właśnie oni zostali ambasadorami akcji Makrela Superdobra, która przekonuje, że ryby są zdrowe, smaczne i powinny częściej gościć na naszych stołach. Aby nam to udowodnić, mistrzowie podjęli się ambitnego zadania!
Poróżnił ich sposób obróbki makreli
Zaczęło się od tego, że Gaja rzuciła Jakubowi kulinarne wyzwanie. Według niej makrela jest znacznie lepsza w wersji wędzonej. On natomiast skłania się ku świeżej tuszce. Co zrobić z takim impasem? Cóż, wedle starodawnych obyczajów każdy, komu rzucono rękawicę, miał obowiązek przyjąć wyzwanie. Tu nie mogło być inaczej, tyle tylko, że zamiast rękawicy rycerskiej do gry weszła… rękawica kuchenna! Gaja oraz Jakub ustalili, że każde z nich przygotuje po trzy potrawy, a o tym, która okaże się najlepsza, zdecydują internauci. Kulinarne starcie podzielono na trzy oddzielne tury – w każdej znalazło się jedno autorskie danie Gai i Kuby. Obserwatorzy, którym przypadła do gustu określona potrawa mogli zagłosować w ankiecie pod każdym zestawem propozycji, która wersja makreli bardziej im odpowiada – świeża czy wędzona.
Źródło: materiały partnera
Meksyk, Tajlandia i tradycyjne polskie składniki
Na pierwszy ogień poszedł filet z makreli z masłem sezamowym z nori i warzywami (propozycja Jakuba) oraz podwójnie wędzona pasta z makreli (propozycja Gai). Jak się okazuje, ryba może genialnie smakować ze składnikami takimi jak groszek cukrowy, sezam czy algi morskie. Albo zostać zmiksowana razem z twarogiem, szczypiorkiem i pomidorami. Ryba na śniadanie lub obiad – która z tych opcji bardziej przemówiła do internautów? W tej konkurencji większością głosów zwyciężyła kanapkowa pasta od Gai – zagłosowało na nią ponad 65 proc. osób. Gratulujemy! Oczywiście niezależnie od tego, czy gustujemy w kuchni orientalnej, czy jesteśmy fanami "wiosennych" kanapek, każdy z posiłków możemy łatwo przygotować w domu. Najpierw brunch, potem lunch.
Źródło: materiały partnera
Druga odsłona kulinarnej rywalizacji jeszcze wyżej ustawiła poprzeczkę. Wśród kolejnych przepisów znalazły się zielona tarta z wędzoną makrelą (propozycja Gai), a także zupa tajska z makrelą (propozycja Jakuba). Gaja wie, że w przypadku wytrawnych wypieków kluczową rolę odgrywa ciasto – powinno być kruche, aby farsz dobrze się trzymał. Nie powinno rosnąć w trakcie pieczenia, dlatego warto nakłuć je widelcem. Jeśli chodzi o przepis Jakuba, widać że znów postawił na smaki Azji. I tym razem to on miał szczęście, bo decyzją użytkowników tajska zupa rybna uzyskała aż 76,5 proc. głosów. Czyżby to za sprawą połączenia makreli z imbirem, trawą cytrynową i mlekiem kokosowym? Z pewnością tak, bo nasze kubki smakowe już rezerwują bilet do Bangkoku!
Źródło: materiały partnera
Gaja i Jakub: kto zasmakował zwycięstwa?
W trzeciej turze (rozstrzygającej) widać było prawdziwy focus na egzotykę. Tym razem Gaja postawiła na sałatkę z cytrusami i wędzoną makrelą – lekkie i kolorowe danie obfitowało w produkty zawierające mnóstwo witaminy C, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Dla odmiany Jakub przygotował tacos inspirowane kuchnią meksykańską – oczywiście w jego przepisie głównym składnikiem też była Makrela Superdobra, która poza kwasami omega-3 i omega-6 zawiera spore ilości witaminy D wspierającej naszą odporność. Która potrawa tym razem zyskała sympatię internatów? W tym przypadku większość osób wybrała lekką sałatkę z cytrusami i makrelą. Wniosek? Zwyciężczynią w kulinarnym wyzwaniu została Gaja Kuroń.
Źródło: materiały partnera
Trzeba przyznać, że makrelowe propozycje były naprawdę imponujące. To, że ryby są zdrowe, wiemy, ale nie spodziewaliśmy się, że można je przyrządzić na tak wiele sposobów. Co do samego wyzwania, wygląda na to, że nasi czytelnicy rozkochali się w makreli wędzonej. Choć w ostatecznym rozrachunku korona trafiła do Gai, jesteśmy pod wrażeniem wszystkich dań. Zwłaszcza, że miks polskich składników z egzotycznymi może nie tylko zaspokajać głód, ale i świetnie wyglądać na talerzu. Pamiętajcie, że wszystkie przepisy oraz zdjęcia potraw znajdziecie na oficjalnych profilach Gai: @gajakuron i Kuby: @gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron. Również tam odkryjecie więcej szczegółów na temat kampanii #makrelasuperdobra. I oczywiście zachęcamy was do wypróbowania przepisów, które tak gorąco walczyły o bycie numerem 1 w supermakrelowej rywalizacji. Na zdrowie!